Vi jobber hele tiden med å fylle ut og forbedre innholdet på historiesida. Hvis DU har lyst til å hjelpe oss med dette, er vi svært takknemlige! Ta kontakt med Geir Daasvatn, mob 90 92 67 24 eller e-post geird@hornnes.com, så avtaler vi nærmere.
|
Slik det startet...
Vi vet bl.a. fra gamle reportasjer i Fædrelandsvennen at det var skirenn i Evje alt på 1910-tallet. Og i 1914 ble det i følge reportasje i avisen Sørlandet stiftet et "Evje idretslag". Aktiviteten i dette laget ser ut til å ha dødd hen. På Hornnes var det et aktivt skilag alt på 1920-tallet. På Byglandsfjord ble skilaget Elgen stiftet i 1927.
Evje turn- og idrettslag ble stiftet i 1929. Laget fikk stor tilslutning i starten. Men etter en tid falt interessen for idrettsarbeidet bort. Nils Hegland tok da initiativ til å starte skilaget Ørnen. Det skjedde i 1932.
Året etter - i 1933 - ble Ørnen slått sammen med Evje turn- og idrettslag. Berto Haugland var lagets første formann.
Arbeiderbevegelsen stod sterkt på 1930-tallet, og mange steder ble det stiftet egne arbeideridrettslag. Så også i Evje. Her ble Evje Arbeideridrettslag dannet i 1931. Karl Wiberg var den første formann.
Evje AIL fotballag 1937. Foran f.v. Olav T. Lid, Peder Johansen, Olav T. Birkeland, Olav S. Lien og Thomas Moseid. Bak: Trygve Hermansen, Alf Pedersen, Sverre Stålesen, Reidar Simonsen og Leif Birkeland.
Før 2. verdenskrig var det således to idrettslag i Evje, skilaget Ørnen og Evje AIL. Men utover på 1930-tallet hadde det skjedd en tilnærming mellom den "borgerlige" idrettsbevegelsen og arbeideridretten. Da krigen kom til landet, ble mange idrettsungdommer sendt til tyske konsentrasjonsleire. Det var en skjebne som også rammet idrettsfolk i Evje og Hornnes. Tre styremedlemmer i skilaget Ørnen - Nils Hegland (formannen), Alf Stausland og Olav Dalene - ble arrestert av tyskerne. Fire av styremedlemmene i Evje AIL - Irgens Olsen (formannen), Alfred Skaiå, Finn Torgersen og Leif T. Birkeland - ble også arrestert. Nils Hegland, Alf Stausland og Alfred Skaiå kom aldri hjem igjen. Etter krigen - og den felles kamp - ønsket alle at det måtte bli slutt på den politiske splittelsen av idretten. De to idrettslagene i Evje ble derfor slått sammen til ett, Evje Idrettslag. Det skjedde 27. juni 1945. I dette laget var alle velkommen, uten hensyn til hvilken politisk holdning de måtte ha. Olav Dalane var den første (midlertidige) leder. Det første ordinære Årsmøte etter krigen ble holdt 8. desember 1945. Olav Bryggeså ble da valgt til fast formann. Medlemstallet på denne tid er oppgitt til 203.
Minnesmerke ved Evje kirke over falne venner. Foto: Geir Daasvatn
En rørende, men ikke så kjent, historie om det nystartede idrettslaget, er at det var idrettskamerater i dette laget som gikk i bresjen for å reise et minnesmerke over sine falne venner under krigen. Dette minnesmerket er den minnesteinen som i dag står oppe ved Evje kirke. Steinen ble avduket under en gripende seremoni etter høymessen søndag 27. oktober 1946. Etter avdukingen overleverte idrettsungdommen minnesmerket til Evje kommune, med oppfordring om at steinen og området rundt ble tatt vare på på en verdig måte.
[Opplysningene ovenfor er hentet fra to artikler av Anfinn Lislevand og Olav Arne Kleveland i "Arnstein", Sogelagets Årsskrift for 2008]
I Hornnes var idretten organisert i Hornnes Idrettslag. Laget var stiftet i 1945. Rektor Daniel Danielsen skriver i boka "Hornnes Landsgymnas 1918-1948" at gymnasiastene da gikk sammen med bygdeungdommen om å stifte et felles idrettslag. Det var så langt vi kjenner til lenge heller kummerlige forhold for idrett i bygda. Dog skal vi huske at det var en etter datidens krav fin gymnastikksal ved Gymnaset. I Kultursoga for Evje og Hornnes (bind 1), under kapittelet om Hornnes landsgymnas, kommer forfatter Olav Arne Kleveland også inn på idrettsplass i Hornnes-bygda. Det fortelles at en idrettsplass var et følt savn for elevene. De drev litt ballspill og andre idrettsøvelser på en slette mellom riksvegen og skolen. Det var omtrent der bolighuset til familien Øvrevik ligger i dag. Men plassen var liten og passet dårlig til idrettsplass. Sist på 1930-tallet ble det derfor stukket ut plass til ny idrettsplass i skogen vest for skolen. Under ledelse av gymnastikklærer Ånen Abusland, startet elevene med dugnadsarbeid i gymnastikktimene. De skulle rydde plassen for stubber og kvist. Det var et stort arbeid som måtte gjøres, og først i 1946 lå det ferdig en fotballbane med internasjonale mål. Da hadde visstnok også "landssvikfanger" hjulpet til med den siste planeringen høsten 1945. Det var etter sigende en tung bane å sparke på. Og i tørt vær føyk det fælt av den fine sanden. I ettertid skal det vel heller ikke legges skjul på at en del av grusen i banen var gruveslam fra Nikkelgruva i Flatebygd. Antakelig ikke det mest sunnhetsfremmende underlag som tenkes kan. Men i følge kultursoga hadde elevene mye glede av banen slik den var. Først i 1950-årene ble en løpebane rundt fotballbanen ferdig etter de krav som da ble satt. Den "tunge" grusbanen ved gymnaset var i bruk helt fram til 1976, da arbeidet med å bygge en ny flott gressbane samme sted startet.
Fotballbanen ved Hornnes landsgymnas, antakelig på 1950-tallet. Bildet er utlånt av Alf Georg Kjetså/Nils Dåsvatn.
Otra Idrettslag ble stiftet 1. juli 1960, ved sammenslåing av Evje Idrettslag og Hornnes Idrettslag. Noe senere (1962) gikk også Skilaget Elgen på Byglandsfjord inn i den nystartede klubben. Bakgrunnen for etableringen var sammenslåingen av de to herredskommunene Evje herred og Hornnes herred til nye Evje og Hornnes kommune fra 1. januar 1960. Lektor og historiker Olav Arne Kleveland har skrevet mye mer om dette i jubileumsboka til Otra IL sitt 50-års-jubileum i 2010.
Den første leder av Otra Idrettslag var offiseren Odd Ravneberget. Ravneberget er nå dessverre ikke lenger blandt oss.
Den første formann i fotballgruppa sommeren 1960 var Gunnar Andersen. Men Gunnar måtte snart dra på FN-tjeneste på Gaza-stripen. Helge Salvesen, vel kjent i bygda som både lensmann, auksjonarius og forsikringsmann, overtok. I brev til fotballkretsen 15. februar 1961 skriver han at Otra IL, Evje melder på følgende lag til serien: "Ett småguttelag fra våren 1961, ett guttelag fra våren 1961 og ett 4. divisjonslag fra høsten 1961." Papirer fra dengang viser at det senere må ha blitt meldt på et lilleputtlag også. Dermed var fotballen i Otra i gang!
Spilledrakter
Spilletrøya i jubileumssesongen 2010
Klubbfargene er av største betydning for et idrettslag! Otra´s først approberte drakter var gul trøye med sort besetning og brun bukse. Dette går fram i brev av 5. februar 1962 fra Norges Fotballforbund til Otra IL. Trolig kom de brune buksene aldri i bruk, og takk for det - men det kan sikkert noen av veteranene i fotballen på Evje bekrefte eller avkrefte. Ihvertfall søkte Otra i 1965 om tillatelse til å bruke gul trøye og sort bukse. Bakgrunnen var at brun bukse var vanskelig å skaffe, falt dyrere i pris, og måtte spesialbestilles! Norges Fotballforbund svarte i brev av 19. mars 1965 at dette nok kunne godkjennes... Og etter det har Otra IL vært laget i gult og svart!
|
Gammel korrespondanse viser at det skulle vært småguttekamp mellom Otra og Vigør på Evje 9. mai 1961. Kampen ble imidlertid utsatt, etter forespørsel fra Vigør. Det går fram mellom linjene at Vigør nok syntes det var vel langt å dra på kamp helt til Evje...
12. mai 1961 spilte så Otra sitt lilleputtlag mot IK Start på grusbanen ved Kristiansand Stadion. Det ble tap, Start vant 11-0. Trolig er dette Otra sin første offisielle seriekamp i fotball. De som startet fotballeventyret i Otra var isåfall:
Knut Salve Nordbø (målmann, skadet etter 10 min.), Dag Svenning (målmann resten av kampen), Kjell Johansen (høyre bekk), Toralf Berg (venstre bekk), John Tallaksen (høyre half), Albert Ågedal (senter half), Helge Møvik (venstre half), Knut Lid (ytre høyre), Arne Kjetså (indre høyre), Trygve Nilsen (senterløpet, kaptein), Steinar Berget (indre venstre) og Tor Kristian Strømme (ytre venstre).
Andre spillere på lilleputtlaget denne første fotballsesongen i Otra var (bl.a.) Roald Omdal (nå lege og professor i medisin), Torstein Børte, Arne Karlsen, Klemmet Torgersen (storhopperen), Olav Skomedal, Steinar Simonsen (senere mangeårig banksjef på Evje), Per Svendsen og Arne Johansen.
Bare få dager senere - den 16. mai 1961 - spillte guttelaget kamp mot Torridal på Hornnes. I den kampen deltok:
Hans P. Hansen, Notto Åvitsland, Inge Galteland, Odd Harald Robstad, Reidar Pedersen, Harald Kjetså, Kåre Haaland, Per Arno Hansen, Svein Østerås, John Olav Uleberg (bildet) og Torfinn Ljosland. Andre spillere er (bl.a.) Torleif A. Løining, Olav Voigt, Reidar Hodne, Harald Berg, Svein Matre og Arvid Fjellberg.
Det ble igjen tap, denne gang 2-6. Dommer var Helge Salvesen himself.
|
John Olav Uleberg var en av Otras aller første fotballspillere. Her er han i noe nyere utgave (2009), storligen fornøyd etter just å ha fått premien for å ha funnet mandelen i kommunestyrets julegrøt... Foto: Geir Daasvatn
|
På småguttelaget dette første året spilte bl.a. Øystein Matre, Olav Arild Abrahamsen, Svein Åvitsland, Egil Skaiå, Odd Henrik Moseid, Lars Kile (senere berømt kleshandler på Evje i mange år), Jon Egil Håkedal, Ivar Fjellberg, Helge Olsen, Nils Åsmund Heggland, John-Ole Ravneberget, Johan Johansen og Arild Breive.
Det ble mange slike stortap denne første fotballsesongen i Otra IL. Men hvilken herlig innstilling de hadde, ungdommene som startet opp fotballen - og håndballen - i bygda! Etter sesongslutt høsten 1961 stod dette stykket i Fædrelandsvennen:
Fortsettelsen...
Høstsesongen 1961 er den første der Otra stiller med lag i seniorfotballen. Laget spiller i 4. divisjon. Sesongen går over vår/høst. Når sesongen er slutt våren 1962, er laget blitt nr. 4, etter Farsund, Tveit og Greipstad. På 15 kamper blir det 5 seiere, 2 uavgjorte og 8 tap. Sterkt av en nykommer! Dog skal det tas med at det har vært mange habile fotballspillere i Evje og Hornnes også i tiden før Otra ble stiftet. Både i Hornnes og på Evje hadde det foregått fotballtrening og kamper. Så laget starter langtfra på bar bakke. En av spillerne på laget er den senere så kjente NRK-kommentatoren Kjell Kristian Rike fra Byglandsfjord. Et annet kjent navn er senere tannlege i mange år i bygda, Olav Galteland.
Bortsett fra A-laget sliter resten av fotballgruppa i 1962. Bjarne Haugjord (t.v.) er formann. Arvid Pedersen, S. Birkeland og Kristian Kvitne er med i styret. Det er meldt på både guttelag og småguttelag i kretsserien. Men begge lag trekkes fra videre spill etter få kamper. Det foregår litt trening, bl.a. ferdighetstrening for guttespillerne. Det blir fire "bronseballer" og én "gullball". Den som klarer dette mestestykket er trolig teknikeren Kåre Håland. Treningsiveren ligger midlertid noe tilbake å ønske. Som for virkelig å understreke den problematiske sesongen, mottar fotballgruppa beskjed fra fotballkretsen om at de overveier å nedlegge forbud mot bruk av Evje kommunale idrettsplass (dagens grusbane) til avvikling av neste sesongs fotballkamper.
Evje kommunale idrettsplass ca. 1965. Bilde utlånt av Alf Georg Kjetså.
Høsten 1962 overtar Kristian Kvitne formannsvervet i fotballgruppa. Han er offiser på Evjemoen, og blir senere en markant personlighet i både fotballgruppa og Otra IL. I tillegg til å være primus motor i oppbyggingen av fotballgruppa de første årene, blir han således senere formann i både håndballgruppa og skigruppa. I flere år er han også leder av hele idrettslaget. Kristian yter gjennom en mannsalder en helt enestående innsats for idrettslivet i bygda. Han er utnevnt til æresmedlem i Otra IL, som én av i alt bare sju personer (2010).

Fotballformann Kristian Kvitne (1964) og formann i Otra IL (1975).
1963: Otra sitt A-lag er i 5. divisjon. Hjemmekampene spilles på Evjemoen. Idrettsplassen på Evje er ikke brukelig. Banen på Evjemoen er på denne tid den gamle idrettsplassen i Nordre Leir. Laget blir nr. 2, bare slått av Kvinesdal. Suksesstrener: Søren Kallhovd, vel kjent skolemann i bygda gjennom en årrekke. Kaptein på laget er Oscar Roel fra Byglandsfjord. Oscar var en trofast spiller på A-laget i en årrekke, og er bestefar til Remi Roel Omland på dagens (2010) A-lag. Største suksessfaktor - god forhåndstrening! I Årsberetningen for 1963 understreker således formann Kristian Kvitne at "Neste års fotballgruppe bør ha for øye hvor viktig det er at lagets form bygges opp gjennom en intens forhåndstrening og at treningen fortsetter utover hele sesongen uten noe avbrekk i sommerferien". Hører du, Helge Bjorvand?
Otra IL reiser spørsmålet om å få en ny idrettsbane på Evje for første gang. Tanken er da å legge banen på nabotomta til den kommunale idrettsplassen, altså der dyreskueplassen er. Dette alternativet blir avvist av kommunen.
A-lagets toppskorer i 1963 er Svein Østerås fra Byglandsfjord. Han skorte smått utrolige 35 av totalt 51 mål.
En kuriositet må meldes fra Årsberetningen. Det går fram av denne at A-lagets maskot har vært "MUMAN", altså Knut Lid. Det er samme mann som så sent som i 2007 var trener for ett av Otra sine yngste lag. Så Knut har hatt en utrolig lang og trofast tilknytning til Otra IL. Av andre kjente navn fra 1963-laget nevnes Knuts bror Tor Lid, nå velkent i bygdemiljøet som politisk skribent og humørspreder, Kåre Håland, senere og fremdeles lektor på Hornnes Gymnas, og den senere så kjente korsanger og dugnadsmann Bjarne Haugjord. Det skal nevnes at Bjarne er bestefar til Tonje og Kristine Haugjord Refsnes, to store idrettstalenter fostret opp i Otra. Så "fedrenes synder" går igjen i den familien... Nevnes fra 1963 bør også Reidar Pedersen, bror til Arvid "Bollis" Pedersen på Evje Bakeri og senere en velkjent skolemann i de indre bygder på Agder.
Et annet viktig poeng med 1963-sesongen er at Kristian Kvitne går opp til aspirantprøven som dommer, og består den praktiske delen med glans! Det får Otra umåtelig stor glede av de kommende år.
For øvrig nevnes fra 1963 at Otra også stiller med et lilleputtlag i serien. Det er dessuten påmeldt guttelag i utgangspunktet, med det laget trekkes senere. Årsaken er oppstart av håndballag for gutter i Otra, noe som medfører at endel fotballspillere går over der.... Totalt antall aktive spillere er oppgitt til 71 stk.
1964: Tredje sesong med lag i seriespill, og beste år hittil! A-laget blir seriemester i 5. divisjon (og Kretsmester), og rykker dermed opp til 4. divisjon. Trener er fortsatt Søren Kallhovd. Kaptein på laget er Knut Olav Fuhr. Oppmann: Arvid "Bollis" Pedersen, Evje, tlf. nr. 1! Én mann spiller alle 12 kampene, Olav Greibrokk fra Grendi. Storskorer - som forrige år - Svein Østerås! Andre spillere på laget er (bl.a.) Knut Lund, Kjell Tveit, Svein Birkeland, Reidar Pedersen, Knut Olav Fuhr, Olav Galteland, Tor Lid, Bjarne Haugjord og Arvid Pedersen. Disse guttene blir dermed Otra sine første Kretsmestere i fotball. Otra stiller også småguttelag i serien (B-klassen), med "mindre heldig resultat" iflg. Årsberetningen. Forklaringen er grei, "det er skyteferdigheten det skorter på"! Antall aktive spillere i gruppa er økt til 73. Kristian Kvitne dømmer sine første seriekamper.
Otra IL - Kretsmester 5. div. 1964
Diplomet henger i Otrahallen
A-laget 1964 - Kretsmester 5. div. Bak f.v. Bjarne Haugjord, Svein Østerås, Tor Lid, Arvid Pedersen, Olav Galteland, Olav Greibrokk og Inge Galteland. Foran f.v. Kjell Tveit, Reidar Pedersen, Knut Lund, Svein Birkeland og Knut Olav Fuhr. Foto: Fædrelandsvennen. Bildet er utlånt av Alf Georg Kjetså.
|
1965: Kristian Kvitne er fortsatt formann, inn i styret er kommet Kjell Uleberg som sekretær. Bjarne Haugjord og "Bollis" Pedersen er med som styremedlemmer. Otra stiller A-lag i 4. div., B-lag og lilleputtlag i serien. Etter hvert viser det seg å være nok spillere bare til ett seniorlag. Disse må da spille to seriekamper pr. uke. Det er kanskje årsaken til at sesongen blir litt skuffende. Laget rykker ned i 5. div. igjen. Tre spillere - Oscar Roel, Knut O. Fuhr og Reidar Pedersen - spiller alle kampene. Svein Østerås er toppskorer med 12 mål. Vintertreningen foregår i gymsalen på Hornnes Gymnas. Grusbanen på Evje er i så dårlig forfatning at fotballkretsen på vårparten nedlegger spilleforbud på banen. Forbudet oppheves noe senere. Men de fleste lag gruer seg likevel for å komme til Evje for å spille fotball. Det sportslige forsvinner i "åkeren" som det så talende uttrykkes i Årsmeldingen. Tor Lid skader seg stygt i en seriekamp med A-laget, i det han får både hjernerystelse og brudd på kinnbeinet.
1966: A-lag i 5. div.
Arvid Pedersen i 2010. Foto: Geir Daasvatn
1967: En flott sesong for fotballgruppa. Arvid Pedersen, en veldig sentral mann i fotballen i Otra i klubbens første leveår, er leder. Med seg i styret har han Ingolf Wiberg, K. Tveit og F. Larsen. A-laget vinner 5. divisjon, og blir på nytt Kretsmester i Vest-Agder Fotballkrets. Trener er fysioterapeut J. Jørgensen. På hele sesongen går laget bare på ett tap. Seiersmarginen er likevel knapp. Birkenes ender på samme poengsum, men med dårligere målforskjell. Det er også et småguttelag med i serien.
Det lages også en løkkeserie i bygda, med seks lag fra Evje og ett fra Byglandsfjord. Guttene fra Byglandsfjord går av med seieren! Økonomien i gruppa er bra, bl.a. som følge av to dansetilstelninger. Inntekter fra dans og diskotek blir en gjenganger i årene som kommer.
1968: Gerhard Grøtteland er kommet inn som formann i gruppa. A-laget er igjen i 4. divisjon, etter den flotte sesongen i 1967. Grunntreninga flyttes fra gymsalen ved Hornnes Gymnas til den nye gymsalen på Evje skole. Men det blir et tungt år for A-laget. Bare fem poeng klarer guttene å sanke sammen. Det blir nest-siste plass og retur til 5. divisjon. "Ute av paradis" er den lakoniske kommentar i Årsmeldinga.
I tillegg til A-laget er et lilleputtlag med i serien. Over 20 spillere er med på laget. Trener er Kristian Kvitne. To spillere på laget, brødrene Svein Olaf og Jan Erik Aadal, klarer kravene til bronseballen (NFFs ferdighetsmerke). Svein og Jannik, som de helst ble kalt, kom senere til å bety svært mye for fotballen i Otra, både som spillere og trenere.
Lilleputtlaget i 1968. Svein Olaf Aadal i svart treningsdrakt i fremste rekke. Jan Erik Aadal står nærmest trener Kristian Kvitne i bakre rekke. Bildet er lånt ut av Knut Aadal.
I 1968 arrangerer Otra også løkkefotballserie for gutter under 12 år. Grenjå A vinner foran Sindremoen, Stjernebyen/Bjoråvika/Hornnes og Grenjå B.
I militærleiren på Evjemoen blir et nytt idrettsanlegg åpnet i 1968, med løpebane for friidrett og flott gressbane for fotball. Otra IL gjør avtale med Forsvaret om lån av banen til sine arrangementer. Baneforholdene er dermed radikalt forbedret, i forhold til den utdaterte grusbanen på Evje.
1969: Oppmann A-lag, Bjarne Haugjord. Bjarne er også formann i gruppa dette året. Oppmann junior og smågutter: Ingolf Wiberg. Oppmann gutter: Knut Lid. Oppmann lilleputt: Kristian Kvitne. Av gamle protokoller ser det ut til at det bare er A-laget (5. div.), småguttelaget og lilleputtene som stiller lag i kretsens serier. Størst sportslig suksess har lilleputtlaget, som ledes av Kristian Kvitne og John Gautun. "Mang en fotballentusiast har frydet seg over det spill disse guttene har levert" heter det i Årsmeldinga.
Evje og Hornnes kommunale ungdoms- og idrettsnemd (KUI) legger fram forslag til plassering av nytt idrettsanlegg i kommunen. Den kommunale idrettsplassen - grusbanen på Evje - er blitt bortimot ubrukelig til fotball og annen idrett. KUI mener bestemt at anlegget må plasseres på "Odden", omtrent i det området der Odden Camping i dag holder til.
1970: Den senere så kjente sportskommentatoren Kjell Kristian Rike fra Byglandsfjord overtar formannsklubba. Med i styret er Arvid Pedersen, Kristian Kvitne, Knut Lid, Eivind Brottveit og John Gautun. A-laget blir nr. 4 i 5. divisjon. Ny trener for laget er kvindølen Ansgar Solberg. Det er også lilleputtlag, småguttelag og guttelag med i kretsserien. Treningen for disse lagene går veldig bra. De hovedansvarlige er Kristian Kvitne og John Gautun. De har gjort en kjempejobb, skrives det i Årsmeldinga. Guttelaget klarer en sterk 5. plass i A-serien, avdeling øst.
A-lagets unge og veldig talentfulle keeper Rolf Haukom representerer Otra på kretslaget til Vest-Agder for lavere divisjoner. Rolf skulle senere bli en en de mest sentrale spillere, trenere og ledere i fotballgruppas femtiårige historie.
En britisk ingeniøravdeling, 29th Field Squadron Engineers, kommer til Evjemoen sommeren 1970 og tar på seg å grovplanere den nye idrettsplassen som nå er planlagt ved Trollbakken (ikke Odden slik først foreslått). Evje og Hornnes kommune inngår leieavtale med grunneier Forsvaret om området. Det er dette anlegget som senere blir til Evje stadion.
Motgang...
1971: Det går dårligere med fotballen i Otra nå. Det er rett nok fem lag med i seriespillet, og det er første gang i historien. Siste tilskudd på stammen er et juniorlag. Det blir nr. 7 av åtte lag i avdeling midt. Men A-laget blir bare nr. 8 (nest sist) i 5. divisjon. Guttelaget spiller i A-serien og møter knallhard motstand. Laget ender sist på tabellen. Det går litt bedre for småguttelaget, som blir nr. 6. I kampene mot Start møter guttene fra Evje senere eliteseriespillere som Audun Myhre, Eivind Tellefsen, Helge Torjussen og Helge Haugen. Aller mest sliter lilleputtlaget. Sisteplass på tabellen, og 12 strake tap. Men på dette lilleputtlaget spiller flere spillere som senere blir av de beste fotballspillere i Otra gjennom tidene.
1972: Nye folk kommer inn i ledelsen av fotballgruppa. Olav Dølemo er formann. Med seg i styret har han brødrene Harald og Kåre Tjessem, Kjell Fauske, Kjell Uleberg, Tom Haugland, Rolf Haukom og Arne Amundsen. Det er igjen fire lag med i serien, for juniorlaget må inntil videre legges ned igjen. Nedturen fortsetter dessverre for A-laget. Laget ender helt sist i 5. divisjon, og må dermed spille i 6. div. neste år. Av 18 kamper ender 17 med tap! I Årsmeldinga tas det hele med godt humør: "For den enkelte spiller er det mye mer moro å komme i en divisjon der vi kan hevde oss og alvoret ikke dreper fotballgleden." Det går helt til 1980 før laget er tilbake i 5. divisjon.
På høsten spilles de første kamper på den nye gressmatta på Evje stadion.
1973: Regnskapsmannen Kjell Fauske overtar som formann i gruppa. A-laget spiller i 6. divisjon og ender som nr. 3 på tabellen. Oppmann er Tom Haugland. Det er i tillegg guttelag, småguttelag og lilleputtlag.
Oppmann for lilleputtlaget i 1974, Gunnar Dyrland, i en mer moderne utgave. Foto: Geir Daasvatn
|
1974: På Årsmøtet høsten 1973 får ikke fotballgruppa valgt styre. På gruppemøte senere blir Kristian Kvitne valgt til formann og Arvid Pedersen til sekretær. Otra stiller med lilleputt-, smågutte- og A-lag i serien. A-laget er i 6. divisjon avd. midt. Trener er Gustav Larsen. Oppmann er Knut Lid. Jan Erik Aadal trener småguttelaget. Laget har mange gode spillere som klubben venter seg mye av i årene som kommer. Gunnar Dyrland, kanskje den mest trofaste supporter i hele lagets historie, er trener/oppmann for lilleputtlaget. Søndag 15. september 1974 er en stor dag for idretten i bygda. Det er offisiell åpning av det nye idrettsanlegget - Evje stadion. Foruten ny gressbane inneholder anlegget løpebane m.v. for friidrett og et nytt garderobebygg - "Idrettsbygget" som det nå kalles.
|
Flaggborg under den offisielle åpningen av Evje stadion søndag 15. september 1974.
Stillfoto fra film: Ingolf Wiberg
Det snur...
 |
1975: Nå begynner en flott periode for fotballgruppa. Læreren Tom Haugland (bildet) er gruppas leder. Inge Haukom er sekretær. A-laget blir nr. 2 i 6. divisjon avd. B, bare slått av Just. Det er også et godt guttelag, trent av Jan Tore Leifsen. Otras småguttelag (gutter født 1961) består av en stor og sammensveiset kameratgjeng. Laget begår det kunststykke å gå gjennom seriespillet med seier i alle kamper, og smått uvirkelige 60-0 i målforskjell. Altså null baklengsmål på 11 kamper. Såvidt vites har ikke noe annet lag i Otra prestert det samme. Du kan lese mer om laget her. Lagets trener og hovedmannen bak suksessen er Svein Olaf Aadal. I tillegg til å trene småguttene, er Svein med på kretslaget. Han deltar bl.a. i den sagnomsuste Horten-turneringen.
|
Svein Olaf Aadal 1980. Foto: Frode Nicolaysen
Lilleputtlaget ledes av Vidar Lorentzen. Laget spiller i A-serien. Det blir en hard debut for de yngste. Baneforholdene er ikke de beste. Den nye gressmatta på Evje stadion er dårlig, og må sås til på nytt.
Evje ungdomsskole sitt skolelag 1975. Trener er Tom Haugland, lærer ved Evje ungdomsskole på den tid, og en sentral spiller på Otras A-lag i en årrekke. Foto: Torbjørn Hansen. Bildet er lånt ut av Alf Georg Kjetså.
1976: Offiseren Odd Helge Olsen er formann. Inge Haukom, Kåre Håland og Arvid Pedersen er også med i styret. Sesongen er kanskje den beste så langt i historien, heter det i Årsmeldinga.
Otra stiller med sju lag i ulike serier. A-laget gjør en god sesong og vinner 6. divisjon avdeling midt. Men i kamper mot avdelingsvinnerene i avdeling vest og øst blir det tap mot Hægebostad og uavgjort mot Øyestad. Dermed intet opprykk - enda... Undertegnede, som på den tid var temmelig fersk i fotballmiljøet i bygda, kan imidlertid enda vagt huske de elleville tilstandene rundt Kollemo-banen i Hægebostad da opprykket var sikret på Otras bekostning... Hægebostads nestor var dessuten Reidar Pedersen - bror av "Bollis" Pedersen og Kretsmester for Otra i 1964! Det var fint lite broderkjærlighet som ble utvist i den kampen...
Otra sitt guttelag blir kretsmester i 2. divisjon. Trenere for laget er brødrene Jan Erik og Svein Olaf Aadal. Disse to kommer slik alt nevnt til å få stor betydning for framgangen for fotballgruppa de neste år.
Guttelaget 1976. Helt til høyre trener Jan Erik Aadal.
Lilleputtlaget, ledet av den kjente friidrettsmannen Einar Uleberg, opplever et heller merkverdig etterspill etter en kamp i Kristiansand: Mens guttene skifter i garderoben etter kampen, samler motstanderlaget seg rundt bilene på utsiden og spytter på dem! Men de unge Otra-guttene rister av seg forskrekkelsen, og blir Kretsmester i kl. B ved sesongslutt!
Yngvar Ulebergs fornøyelige tegning i Sørlandet 24.9.1976
29. september 1976 starter arbeidet med å bygge om den gamle jordbanen ved Hornnes Gymnas til et fullverdig idrettsanlegg. Anlegget blir for en stor del bygd på dugnad. Ledere for dugnadsgjengen er Odd Harald Robstad, Sigbjørn Kjetså, Arne Daasvatn og Jan Hodne, alle honndøler.
1977: Guttelaget gjør en stor sesong. Laget vinner 1. divisjon avd. midt foran lag som Start og Vigør. I kamp om kretsmesterskapet blir det dessverre tap i det avgjørende oppgjøret mot Jerv. Men nr. 2 av alle guttelagene på Agder er ikke verst! Det samme guttelaget drar til Norway Cup. Det er første gang Otra er representert i verdens største fotballturnering for ungdom. Det vekker en viss undring da unge Geir Daasvatn ikke er med på hjemturen. Forklaringen kommer noe senere på høsten: Han måtte avbryte hjemreisen for å møte klubbledelsen i Manchester United, for avtale om treningsopphold senere på sommeren.
Anleggsarbeidene ved Hornnes Stadion fortsetter. I tillegg til en strålende gressmatte bygges det friidrettsbane med rødstubb.
|
|
1978: Nytt toppår for fotballen. Bjørn Egil Andersen er formann. Hele sju lag er med i de ulike kretsseriene. A-laget spiller fortsatt i 6. div. Otra drar på Norway Cup igjen, denne gang med juniorlaget. Juniorlaget spiller seg også opp i eliteserien. Men den største nyheten i 1978 er nok at Otra endelig stiller et damelag i fotball for første gang. Laget er med i den uoffisielle serien for damelag i regi av Agder Fotballkrets. Lisbeth Ravneberget er en av de viktigste pådriverene for å få laget i gang. Lisbeth blir senere en av Norges aller mest trofaste damespillere, og topper karrieren med Norgesmesterskap i 1992 for Setskog/Høland.
A-laget i 6. divisjon 1978
Juniorlaget på Norway Cup 1978
Den nye flotte banen ved Hornnes Gymnas åpnes. Det er på denne tiden et svært aktivt bedriftsfotballmiljø i bygda. På folkemunne heter det seg at dette er Norges fineste bedriftsfotballbane!
Husker dere den gamle jordbanen ved Hornnes Gymnas? Så bra er det blitt!
Dette bildet er tatt i 2007. Foto: Irene Falck Jensen
1979: A-laget vinner sin avdeling i 6. divisjon, og rykker endelig opp til 5. divisjon. Otra blir også Kretsmester, etter å ha slått Tvedestrand over to kamper. Laget trenes av Svein Olaf Aadal. Svein er også en sentral spiller på laget. Han har med seg broren Jan Erik Aadal som spillende trener. Gjennomsnittsalderen på spillerne er 19 år! "Folk ler av oss når me kjem på banen, for dei trur det er juniorlaget som kjem", uttaler Jan Erik i eit intervju med lokalavisa "Setesdølen" høsten 1979. Juniorlaget gjør det også godt dette året, og kommer langt i Norgesmesterskapet. Først i 3. runde blir det tap, med 2-3 på hjemmebane mot Vigør. Sveinung "med tåa" Horverak og Øyvind Daasvatn skorer Otras mål. Kampen spilles på den flotte Hornnes-banen, etter sigende med opp mot 500 tilskuere! En stor opplevelse for Otra-guttene, selv om cup-eventyret tar slutt. Otra stiller dessuten med damelag i seriespill!

Otra-jenter i kamp i 1979! T.v. en av tvillingjentene
Steinsland fra Hornnes, til høyre Ann Berit Daasvatn
Foto: Agderposten
A-laget 1979: Seriemester 6. div. og Kretsmester
1980: A-lagets oppmann, og fotballgruppas leder, bygutten Petter Holm, lover at han skal gå fra Evje til Hovden hvis A-laget ikke rykker opp i 4. divisjon. Petter får selvsagt rett, laget vinner 5. divisjon og blir Kretsmester. Mye av æren må - i følge den samme Petter - tilskrives den svært vellykkede treningsleiren i Danmark før sesongstart.
Hallgeir Mundal (bak i rød drakt) skorer 2-1 målet i kamp mot 5. divisjonskollega Rygene. Otra vant til slutt kampen 3-1. Foto: Frode Nicolaysen

Godt juniorlag i 1980. Foto: Setesdølen
Otra har også et godt juniorlag, det blir nr. 3 i 1. div. Damelaget blir alt i sin andre sesong nr. 3 i serien. Damene deltar også i en kjempeturnering i Oslo, og slår ett av Oslos beste lag. De er dessuten kvalifisert for Norgesmesterskapet, men tapet første runde med 1-7 for Fossum. Det er uansett en gøy busstur...
Tor Daasvatn (guttespiller) og Lisbeth Ravneberget (damelaget) representerer Otra IL på kretslaget.
På Årsmøtet i hovedlaget høsten 1980 ble de to ungguttene og brødrene Jan Erik og Svein Aadal sammen med flere andre tildelt Otra IL sin Ærespris for gode idrettslige prestasjoner og stor innsats på det administrative plan.
1981: Petter Holm er fortsatt formann i fotballgruppa. Otra er nyopprykket til 4. divisjon (dagens 3. divisjon). Trener er berømte Arne Christian Gundersen fra Kristiansand. En meget engasjert herremann, og en stor inspirator for unge Otra-gutter. Debutkampen mot Lyngdal spilles på Evje Stadion, og ender 1-1. Geir Daasvatn skorer på straffespark for Otra, og det er hele 300 tilskuere som ser kampen. Oppmann Petter Holm kjederøyker under hele kampen á la Argentinas landslagssjef Cesar Menotti.
En fornøyd oppmann Petter Holm (i midten) etter åpningskampen i 4. div. 1981.
T.h. Otras trener, Arne Christian Gundersen. T.v. målskorer Geir Daasvatn.
Foto: Fædrelandsvennen.
Senere på våren vinner Otra 6-1 mot Mandalskameratene, trolig en av de beste kamper i Otra sin historie. 1-0 skoringen blir dundret inn av Kjell Johnsen, importert bygutt og nå på sine "eldre" dager daglig leder i Agder Fotballkrets. Det er ca. 400 betalende tilskuere på kampen. Otra ender til slutt på 6. plass. Den beste prestasjon i A-lagets historie. I dette flotte selskap av spillere blir Arild Nicolaysen ytterst velfortjent kåret til "Årets spiller".
A-laget i 4. div. 1981 - Otras beste lag noen gang?
Foto: Setesdølen
Det er fortsatt damelag i fotballgruppa. Engasjert leder/trener er Petter Holm. Jentene greier igjen en god 3. plass i serien. Etter sesongslutt viser det seg at det nok ikke blir lag neste år, og flere av jentene melder overgang til Vindbjart. Mange på Evje gråter da sine modige tårer.
Årets spiller blandt jentene er Lisbeth Ravneberget. Lisbeth var datter til Otras aller første formann Odd Ravneberget, som nå dessverre er gått bort. Hun ble senere en av Norges beste klubbspillere på 1980-tallet. Klubb: Setskog-Høland. Lisbeth ble også Norgesmester (cupmester) med klubben i 1992! Høsten 2010 kom den triste meldingen om at Lisbeth, Otras aller beste damespiller gjennom tidene, var gått bort etter lengre tids sykdom. Lisbeth ble bare 47 år gammel.
Lisbeth Ravneberget (t.v.) tilbake i barndommens dal: På Landsskytterstevne på Evjemoen i 2009. Veninne fra "gamle dager" i gult er Marit Haugjord. Foto: Geir Daasvatn
En nyskapning i 1981 er B-lag på seniornivå. Kondisjonsfenomenet Tore Moseid, i følge Steinar Skeie i Vindbjart en av de aller verste "frimerker" som tenkes kan å ha etter seg, blir "Årets spiller". Lilleputtlaget presterer også godt denne sesongen, og blir nr. 3 i sin avdeling, skarve ett poeng fra førsteplassen. Harald Berg er suksesstreneren. Småguttelaget og miniputtlaget gjør også sakene sine bra. Årsmeldingen for 1981 slutter lakonisk slik: "Til slutt en takk til de få foreldrene som hjalp til med kjøring..."
I 1981 blir også fotballgruppas Arne Daasvatn tildelt Otra IL sin Ærespris, sammen med Odd Harald Robstad og Sigbjørn Kjetså. Arne var formann i Hornnes Idrettslag alt i 1955. Han var sammen med de to andre prisvinnerne en av foregangsmennene til den nye gressbanen og friidrettsarenaen ved Hornnes Gymnas, som ble offisielt åpnet i 1979. I tillegg til en lang rekke praktiske oppgaver og verv i fotballgruppa gjennom tidene, er han den faste oppmerker av banene på både Hornnes og på Evje i 1981. En tid de unge medhjelperne Ricky Smeland og Geir Daasvatn husker tilbake på den dag i dag med stor glede.
1982: Det viser seg for dyrt å beholde trener for A-laget fra Kristiansand. Ny trener for A-laget er i stedet offiseren Frode Linnerud fra IØ II på Evjemoen. Frode gjør en god jobb, og loser laget gjennom serien med brukbart resultat. Et høydepunkt er 2-1 seier over Kvinesdal. Det er første gevinst over kvindølene siden 1965.

A-laget 1982, glade etter å ha berget plassen i 4. div. i siste kamp.
Foto: Setesdølen
Ved siden av A-laget er det gutte- og småguttelag, lilleputtlag og miniputtlag, samt et old-boys lag. Rekrutteringen er bra i junioravdelingen.
Utenfor banen er det store økonomiske problemer, etter et betydelig underskudd fra 1981-sesongen. Men i løpet av sesongen blir dette rettet opp, med hjelp av spillere, ekstra midler fra hovedstyret og god støtte fra næringslivet på Evje.
Tyngre tider igjen...
1983: A-laget strever helt fra starten, og klarer ikke å holde seg i divisjonen. Det blir bare 9 poeng hele sesongen. Trener Geir Daasvatn gir seg etter vårsesongen. Treneren fra 1982, Frode Linnerud, overtar. Verdt å minnes er at Linnerud senere får en fremtredende posisjon under OL-arrangementet på Lillehammer i 1994. Mest minneverdig dette året er dog kampen mot Larvik Turn på Evje Stadion, som Otra vinner 2-1. Larvik Turn leder da tabellen, mens Otra er desidert sist. Spiss på laget er Gunnar Halle, senere landslagsspiller og nå assistenttrener i Viking. Men denne ettermiddagen møter han Otra´s midtstopper Egil Ramse i hans beste form. Egil spiller strålende, og leverer en av sine beste kamper. En kuriositet er at dagens leder av fotballgruppa, Geir Daasvatn, må stå i mål og gjør et par matchvinner-redninger i ultraklassen (etter eget minne.....!)

Svein Arne Olsen (bak t.v.), Arild Nicolaysen (bak t.h.) og Geir Daasvatn etter kampen mot Larvik Turn. Foto: Setesdølen
Om det går dårlig for A-laget, er det andre oppmuntringer. Lilleputtlaget, under ledelse av Vidar Lorentzen, blir Kretsmester kl. C. Blant mange fine talenter utmerker Ted Haugen og Geir Egil Dyrland seg på dette laget. De blir begge senere markante A-lagsspillere for Otra gjennom en årrekke. Til sammen er det 8 lag i gruppa i 1983.
Det gode lilleputtlaget i 1983. Bak t.h. trener Vidar Lorentzen.
Foto: Setesdølen
I Årsmeldingen trekker formann Bjørn Einar Svee ellers fram den gode banedekningen, med to gressbaner og en grusbane. Dessverre er vedlikeholdet så som så, og uten en bedring på dette mener han fotballen snart vil stå uten gressbaner. Dette blir en gjenganger i årene som kommer.
1984: A-laget mister mange spillere etter 1983-sesongen, og berger plassen i 5. divisjon med et nødskrik. Det blir tap i siste hjemmekamp. Men nedrykksrival ABK taper også, og ender dermed bak Otra på tabellen. Trener er Frode Linnerud frem til sommeren, og deretter Vidar Lorentzen.
A-laget 1984. Bak t.v. spillende trener Vidar Lorentzen
Men ellers er det er stor aktivitet i gruppa, hele ni lag totalt. Stor tilstrømning av barn utover i sesongen blir et slags problem, i det bare tre miniputtlag (7-er) er påmeldt i serien, mens det etterhvert er hele 50 unger på trening. A-laget har det motsatte problem. Der sluttet flere spillere til sommeren pga. beordring bort fra Evjemoen.
Administrativt fungerer det ikke så bra som ønskelig. Det er for få ledere, og styret får for mye å gjøre.
1985: A-laget rykker ned fra 5. divisjon. Trener er også dette året Vidar Lorentzen. Bjørn Einar Svee går av som leder av fotballgruppa.
1986: Iwan Kowalewski er ny formann etter Bjørn Einar Svee. Bjørn Einar overtar i stedet som leder av Otra Idrettslag for en 2-årsperiode. Otra ender midt på tabellen i 6. divisjon. Ny trener er Terje Larsen. Oppmann Sigmund Brevik. Juniorlaget ender litt under midten av tabellen. Guttelaget vinner 2. divisjon og får diplom fra fotballkretsen. Pikelaget overrasker og blir nr. 4. Det er også småguttelag, lilleputtlag og 3 miniputtlag. Totalt 10 lag. Geir Egil Dyrland representerer Otra IL på kretslaget. Gressmatta på Hornnes-banen må tas opp og såes til på nytt. Det skaper litt kapasitetsproblemer en tid.
A-laget i 1986. Bak t.v. trener Terje Larsen. Bak t.h. fotballformann Iwan Kowalewski. Foto: Setesdølen
Otrahallen stod ferdig midt på 1980-tallet. Hallen fikk stor betydning også for fotballen i bygda.
Her er noen av de mange bygdefolk som bidrog til byggingen: Arne Daasvatn, Sigbjørn Kjetså, Odd Harald Robstad, Kåre Tjessem
1987: Iwan Kowalewskis lederperiode ble bare ett år. Rolf Haukom (bildet) overtar som formann i 1987. Skolemannen Alf Harry Nilsen er sekretær. Sigmund Brevik materialforvalter. A-laget er i 6. div. Trener er fortsatt Terje Larsen. Laget blir nr. 5. Utenom A-laget stiller Otra 8 lag i kretsseriene. Best går det for guttelaget, som vinner sin divisjon og får diplom fra fotballkretsen. Geir Egil Dyrland spiller igjen på kretslaget. Juniorlaget deltar på Norway Cup. 8 av spillerne på juniorlaget spiller også A-kamper.
|
|
1988: Rolf Haukom fortsetter som leder av gruppa. A-laget er i 6. div. Trener er Geir Daasvatn. Det er også et fargerikt old-boys lag.
Ny framgang...
1989: Endelig ny framgang. Bjørn Einar Svee er formann i fotballgruppa, Rolf Haukom sekretær. Svein Olaf Aadal er tilbake på sine barndoms trakter på Evje, og fører Otra tilbake til 5. divisjon etter en kjempesesong. Dette er siste året til dags dato (2012) A-laget har opplevd å rykke opp. Oppmann for laget er Sigmund Brevik.
A-laget i 1989.
Trener Svein Olaf Aadal rett t.h. for keeper Scott Kjetså
1990: Otra har 10 lag i seriespillet, det er 3 miniputtlag, 2 lilleputtlag, småguttelag, juniorlag, B-lag, old-boys og A-lag. A-laget ender som nr. 7 i 5. div. Trener er Geir Daasvatn. Småguttelaget vinner sin avdeling i 3. div.
Svein Olav Ween, nytt styremedlem fra høsten 1990. Vervet som styremedlem blir et springbrett til større oppgaver: Svein Olav er fra 1989 til 2010 kontorsjef i Evje og Hornnes kommune, og dermed ordførerens høyre hånd. I januar 2010 flytter han videre til Svalbard. Foto: Geir Daasvatn
|
Bjørn Einar Svee takker for seg som formann i fotballgruppa på årsmøtet på høsten. Han får fortjent ros for en fremragende innsats som leder av fotballgruppa i en årrekke. Også Rolf Haukom (sekretær), Sigmund Brevik (materialforvalter) og William Berntsen (styremedlem) sier takk for seg. Geir Daasvatn gir seg som trener for A-laget og overtar roret. Han blir fotballgruppas leder de neste 5 år. Med i styret blir Tore Tveit, den berømte kjøpmann Odd Arne Skjeggedal, Odd Sverre Moen og blues-entusiasten Svein Olav Ween. Den som har vært på fest hos Svein Olav vet at han må ha Evjes største platesamling...
|
1991: Det er rundt 150 aktive spillere i gruppa. Dessuten to aktive dommere: William Berntsen og Trond Krogsæter. Otra stiller med 9 lag i serien: 3 miniputtlag, 2 lilleguttlag, småguttelag, guttelag, old-boys og A-lag i 4. divisjon (tidl. 5. div.). Tor Daasvatn er trener for A-laget, med Tore Tveit som oppmann. Laget ender på 7. plass på tabellen. På bildet nedenfor ser dere størstedelen av A-stallen denne sesongen.
Beste prestasjon i 1991 er likevel 3. plass i Agdermesterskapet i five-a-side innendørs. Først i semifinalen blir det tap, med 6-8 mot Start. En særdeles minneverdig opplevelse for dem som deltok! Småguttelaget, under ledelse av Bjørn Einar Svee, deltar i Dana Cup i Hjørring, en av verdens største fotballturneringer.
Laget som ble nr. 3 i Agdermesterskapet i five-a-side i 1991
1992: Bjørn Einar Svee blir med i styret igjen, nå som leder av junioravdelingen. Svein Olav Ween går ut. Det er omlag 175 aktive spillere i klubben. Høsten 1992 startes det dessuten opp med trening for jenter. Her møter rundt 60 jenter fram! Otra stiller 10 lag i seriespillet, 3 miniputtlag, 2 lilleguttlag, småguttelag, guttelag, old-boys, B-lag og A-laget i 4. div. Laget ender som nr. 5, noe som er den beste prestasjonen siden 1983. Trener er også dette året Tor Daasvatn, med Sigmund Brevik som oppmann. Gutte-, smågutte- og lilleguttlagene reiser til Dana Cup i Hjørring, fremdeles under trygg ledelse av Bjørn Einar Svee. En kjempetur for omkring 50 spillere og mange foreldre.
Rune Svee, sønn til Bjørn, Dana-Cup 1993
A-laget rett før serieåpning i 1992
1993: Vidar Honnemyr kommer inn i fotballstyret (sekretær), ut går Odd Sverre Moen. Aktiviteten i gruppa øker. Nå er det rundt 215 aktive spillere, hvorav ca. 40 jenter, og 11 lag som deltar i serien. Tre ulike jentegrupper trener regelmessig, uten å spille seriekamper.
Jentelag 1993
Det er også 2 aktive dommere i klubben. A-laget gjør en dårlig sesong, ender nest-sist i 4. div. og må neste sesong spille i 5. div. Trener er Sigmund Brevik, med Egil Ramse som hjelpetrener. Guttelaget går det bedre med, de vinner sin avd. i 2. div. B-laget spiller også bra, og blir nr. 2 i 1. div. Turen til Dana Cup i Danmark gjentas med stor suksess, 3 lag og nærmere 45 spillere deltar. Av Årsmeldingen går det fram at økonomien ikke er like bra som foregående år, og at det er store problemer med treningsforholdene på vinteren...
Juniorlaget 1993
1994: Bjørn Einar Svee går ut av fotballstyret for godt, dermed er en lang og meget verdifull innsats med styreverv i fotballgruppa over. Ny mann i styret er Rune Langeland - offiser og gentleman. Det er fortsatt stor aktivitet. 210 aktive spillere er med, derav 35 jenter. Fram til sommeren er det også 2 aktive dommere. 13 lag er med i serien, herav 2 jentelag og 2 (!!) B-lag (rekruttlag). A-laget gjør en brukbar sesong, og ender midt på treet i 5. div. Trener er Rolf Haukom. Guttelaget utmerker seg med å bli blandt de 16 beste lag i Dana Cup. Årets beste prestasjon! Det "eldste" B-laget gjør sine saker særdeles bra, 14 strake seiere og avdelingsvinner. I kamp om Kretsmesterskapet går det ikke like bra. Det blir 2-5 tap for langt yngre Lyngdal-gutter... Økonomien fortsetter å skrante.
Det gode "rekruttlaget" i 1994
1995: Sigmund Brevik blir med i styret igjen, også nå som materialforvalter. Vidar Honnemyr går ut. Også forsikringsmannen Stein Ebeltoft kommer inn. Aktiviteten holder fortsatt et høyt nivå, ca. 210 aktive spillere. Da er i tillegg de aller yngste, 5-7 år, overført til barneidrettsskolen. Også dette året er det 13 lag i serien, og derav 1 jentelag. A-laget i 5. div. har en fin sesong, og mangler til slutt kun 3 poeng på opprykk. Juniorlaget vinner 2. div. og rykker opp i eliteserien. En flott prestasjon. Småguttelaget (3. div.) og old-boys vinner også sine avdelinger. Geir Daasvatn ønsker på Årsmøtet høsten 1995 avløsning, etter 5 år i sjefsstolen. Styremedlem Rune Langeland overtar som leder. Ut av styret går også Odd Arne Skjeggedal og Tore Tveit, begge etter 5 års flott innsats. Odd Arne kommer senere tilbake som leder av fotballgruppa. Nye styremedlemmer blir Rolf Haukom (sekretær) og Jarl Lorentzen (økonomi).

Det flotte småguttelaget som ble seriemester i 3. div. 1995
Rune Langeland
|
1996: A-laget blir nr. 5 i 5. div. Årets beste spiller er en fremadstormende unggutt, Rune Svee. Han blir toppskorer med 16 mål, og med et høydepunkt i bortekampen mot Hisøy der han banker ballen i mål hele 5 ganger! Trener er Jan Reidar Vågsdalen fra Mykland/Froland. Om han kan det skrives mye, men vi nøyer oss med å huske ham som en fantastisk humørspreder og kjernekar! Jan Reidar har senere fortsatt sin trenerkarriere på ulike hold, bl.a. som assistenttrener for Amazon Grimstad i kvinnenes eliteserie (2007). Tre lag fra Otra deltar i Dana Cup.
|
A-laget i 1996
En vanskelig periode...
1997: På Årsmøtet høsten 1996 blir det ikke valgt nytt styre. Det holdes Ekstraordinært Årsmøte i november 1996, hvor honndølen Ronny Reigstad velges til ny leder av fotballgruppa etter Rune Langeland. Rolf Haukom er fortsatt sekretær, Sigmund Brevik materialforvalter og Jarl Lorentzen "økonomisjef". Nytt styremedlem er Sven Arne Stenersen. Damir Hadzic er trener for A-laget, med Ronny Reigstad som oppmann/hjelpetrener. Det går likevel dårlig for laget, som blir sist i 5. divisjon og dermed må gå den tunge veg ned i 6. divisjon.
1998: Rolf Haukom er tilbake som leder av gruppa. Med seg i styret har han Vidar Lorentzen som styremedlem og Ronny Reigstad som sekretær. A-laget spiller i 6. div. Målsetningen er opprykk, men laget ender som nr. 3 i 6. divisjon. Damelaget gjør det skarpt, og blir nr. 2 i 4. divisjon. Bare tap i siste kamp mot Jerv hindrer opprykk. De er også på Oslo-tur på sommeren, der de deltar på Norway Cup.
Totalt er det 9 lag med i seriespillet. Lilleputt 11 år vinner Skagerak Cup. Økonomien - som har vært anstrengt i flere år - er nå under god kontroll. Lagene driver etter et selvkostprinsipp. Det lages også en "treningsmal" for at alle Otra-lag skal kunne kjenne seg igjen i et system som alle lag skal bruke.
Evje og Hornnes kommune har hatt ansvaret for vedlikeholdet av Evje stadion helt siden anlegget ble offisielt åpnet i 1974. I 1998 er det en prøveordning der fotballgruppa selv skal stelle banen på dugnad, mot en viss godtgjøring. Dessverre fungerer dette ikke særlig bra, og kommunen overtar ansvaret for vedlikeholdet igjen de neste par år.
1999: Rolf Haukom (leder) og Ronny Reigstad (sekretær) er fortsatt i styret. Jan Erik Olsen er kommet inn som materialforvalter. Rolf er også trener for A-laget i 6. div. Ronny er oppmann. Det er hele 12 lag påmeldt i serien, og rundt 185 aktive spillere. En av de beste sesonger noensinne i fotballgruppa når det kommer til aktivitetsnivå. Fotballgruppa ved Rolf Haukom lanserer tanken om å fjerne løpebanen på Evje stadion, og så hele området til med gress. Idéen avvises av kommunen, som ikke har slike planer.
Damelaget gjør en flott sesong! Jentene vinner 4. divisjon og blir kretsmester. Guttelaget vinner også sin avdeling.
Ronny Reigstad og Jan Erik Olsen velger på høsten å trekke seg fra sine verv, sammen med Rolf som må slutte pga. sykdom, uten at gruppa får organisert valg av nytt styre. Det settes ned et interimsstyre med formål å få etablert et nytt styre. På et ekstraordinært årsmøte i november blir skolemannen og veteranbilentusiasten Kjell Hansen valgt til ny leder. Sigmund Brevik stiller som alltid opp, og er med som styremedlem. Vidar Lorentzen er økonomiansvarlig. Styret blir senere supplert med tre foreldrekontakter.
Etter krisemøtet høsten 1999. Arkivfoto: Setesdølen
2000: Etter mye om og men kommer likevel A-laget på beina. Det skjer etter et ekstraordinært årsmøte, der det også velges nytt styre. Svein Arne Skjeggedal blir formann og Vidar Lorentzen kasserer. Kjell Hansen, som altså bare blir et snaut år i lederstillingen, blir i stedet juniorformann og sekretær. I tillegg er foreldrekontaktene Svein Tore Thorsen, Sigrid Kallhovd og Inger Abusdal med på de fleste styremøtene.
Egil Ramse og Svein Arne Olsen trener A-laget i 6. div. Vidar Reigstad er oppmann. Laget ender på en 3. plass. I tillegg til A-laget er det 10 andre lag med i seriespillet - i alle klasser unntatt old-boys og jentelag. Det er alt i alt rundt 160 aktive spillere. Juniorlaget trent av Geir Egil Dyrland gjør en brukbar sesong. Det samme gjør guttelaget, ledet av Sigmund Brevik. Blandt 11-åringene er det så mange spillere at det er to påmeldte lag! Trenere her er Odd Helge Liestøl og Vidar Lorentzen.
A-laget i 2000. Trener Egil Ramse bak t.v. Co-trener og spiller Svein Arne Olsen i første rekke t.v.
2001: Styret består av Odd Arne Skjeggedal (formann), Vidar Lorentzen (økonomiansvarlig) og Tommy Pytten (materialforvalter). Dessuten deltar tre foreldrerpresentanter: Svein Tore Thorsen, Sigrid Kallhovd og Inger Abusdal. A-laget spiller i 6. div. Trener er Lasse Kleven. Oppmenn er Svein Arne Olsen og Frode Hamre. Det er i tillegg 10 andre lag. Av Årsmeldingen går det fram at de sportslige resultatene er gode. LPG-12 deltar på Dana-Cup.
Det igangsettes et stort rehabiliteringsarbeid på Evje Stadion i regi av Otra IL. Initiativtaker er idrettslagets nye leder fra høsten 1999, Finn Bjørn Rørvik. Fotballgruppa er lite involvert. Løpebanen rundt gressmatta graves opp, med god hjelp av Forsvaret, og hele området såes etter hvert til med plen. Det er Rolf Haukoms idé fra 1999 som dermed blir til virkelighet. Områdene rundt stadion blir innegjerdet med kampestein, og rundt Idrettsbygget kommer det flottegjerder og vakre blomsterbed. Arbeidets verdi er anslått til ca. 900.000 kr. Dugnaden er stipulert til ca 600.000 kr. Forsvaret utfører en stor del av dette med sine maskiner. Otra IL yter et kontanttilskudd på kr. 40.000,-. Otra IL og fotballgruppa yter også i fellesskap et kontantbeløp på kr. 28.000 kr. til nytt flomlys på grusbanen.
Evje stadion med hele arealet sådd til med gress fra 2001/2002. Foto: Geir Daasvatn
På Årsmøtet i november 2001 velges nytt styre. Odd Arne Skjeggedal er fortsatt leder, foreldrekontakt Sigrid Kallhovd blir ny sekretær, Tommy Pytten holder fram som materialforvalter, det samme gjør Vidar Lorentzen med økonomi. Geir Egil Dyrland er nytt styremedlem.
Lasse Kleven - A-lagstrener 2001 og senere i 2009. Foto: Geir Daasvatn
|
Odd Arne Skjeggedal.
Foto: moisund.com
|
2002: Det er 9 lag i serien. A-laget er i 6. div. og blir nr. 6. Det er også juniorlag (G-19). I 10- og 11-årsklassene er det to lag på hvert alderstrinn. Det ene 11-årslaget er et rent jentelag.
Rehabiliteringen av gressmatta ved Evje stadion sluttføres. Prosjektet utløser ca. 300.000 kr. i tippemidler. Evje og Hornnes kommune bidrar med 50.000 kr. A-laget flytter nå til Hornnes stadion, og spiller gjennom hele 2000-tallet hjemmekampene sine på den flotte gressmatta der.
Økonomien i gruppa er god. Det kommer inn en del penger fra spilleautomater utplassert på Vedeoland på Hornnes og SPAR Evje.
22. november 2002 trekker hele styret seg fra sine verv med umiddelbar virkning. Begrunnelsen er personlige årsaker og dårlig samarbeid med leder i hovedstyret i Otra IL Finn Bjørn Rørvik. Arbeidsutvalget i Otra IL setter ned et interimstyre, som skal ivareta fotballgruppas interesser inntil nytt styre kan velges på Ekstraordinært Årsmøte. Leder for interimstyret er Stein Ebeltoft.
2003: Nytt styre er Sigrid Kallhovd (leder), Grethe Ueland Hunshamar (sekretær), Tommy Pytten (materialforvalter), Odd Helge Liestøl (økonomiansvarlig) samt Aud Åsen Haugsgjerd og Albert Kjetså (styremedlemmer). Valget skjer på Ekstraordinært Årsmøte 30. januar 2003.
Otra er uten A-lag i seriespillet, for første gang siden klubben ble stiftet. Dermed må bunnen for fotballen i Otra sies å være nådd, sportslig sett. 8 andre lag deltar imidlertid i seriespill, i tillegg er ett lag (de yngste) med og trener. Totalt er det ca. 120 spillere i alderen 9-17 år. I tillegg kommer spillerne på veteranlaget. 14-årslaget deltar i Sandar Cup i Sandefjord. Det kommer nye lysmaster på grusbanen. Trass i nedgangstider sportslig sett er økonomien i gruppa god.
Sigrid Kallhovd, leder av fotballgruppa 2003-2004.
Sigrid har gjennom en årrekke gjort en særdeles stor
innsats for barn og unge i bygda, både i ulike verv i Otra IL og på andre områder.
|
Odd Helge Liestøl, nytt styremedlem i 2003. Han er minst like kjent som lokal revykjempe, stødig områdesjef i Heimevernet i mange år, medredaktør i det suksessrike bygdebladet moisund.com og fra 2007 representant i kommunestyret og formannskapet i Evje og Hornnes kommune. (Foto: moisund.com)
|
2004: Albert Kjetså og Tommy Pytten går ut av styret. Ny materialforvalter etter Pytten er Frode Hamre. Det stables på beina et A-lag igjen. Laget spiller i 6. div. Trener er Geir Egil Dyrland. Laget vinner Solbyggs vinterserie i Kristiansand. I tillegg er det 7 aldersbestemte lag, og veteranlag. Det er således stor tilvekst av nye spillere. Kommunen bestemmer seg for å islegge grusbanen i tre måneder hver vinter, slik at banen kan brukes til leik og skøyteløp. Dermed kan banen ikke brukes til fotballtrening. Dette skaper stor frustrasjon i fotballgruppa. Mer positivt er at rehabiliteringsarbeidene ved Evje stadion omsider kan sluttføres. Etter oppgradering av gressmatta, Idrettsbygget og parkeringsanleggene rundt området framstår dette nå mer og mer som et innbydende parkområde for hele bygdas befolkning.
A-laget i 2004. Trener Zanco Hadzic med caps i bakre rekke. Geir Egil Dyrland, som også er trener, står ytterst til høyre i bakre rekke.
2005: Sigrid Kallhovd overlater ledervervet til Aud Åsen Haugsgjerd. Jan Sverre Jensen er ny sekretær, Bjarne Berg ny kasserer. Nina Hodne kommer inn som IT-ansvarlig. Frode Hamre fortsetter som materialforvalter. Han er samtidig lagleder og trener for A-laget, som sliter med å holde aktiviteten oppe. Men laget klarer med mye strev å fullføre sesongen i 6. divisjon. Aktiviteten ellers i gruppa øker. 9 lag er med i seriespillet, herunder et jentelag (bildet nedenfor). I tillegg startes det opp et nytt 8-årslag. Juniorlaget gjennomfører vårsesongen, men må trekkes foran høstsesongen.
2006: Forretningsmannen, og trener av aldersbestemte lag i tilsammen ca. 12 år, Olav Andreas Erdvig, overtar som leder av gruppa etter Aud Åsen Haugsgjerd. Det meldes på et A-lag i 6. div. Senere på vinteren trekker styret laget, da det ikke er nok spillere.
Olav Andrea Erdvig, velkjent forretningsmann i Evje, og mangeårig trener og lagleder, blir leder av fotballgruppa i 2006-2007. Foto: Geir Daasvatn
|
2007: Det stables - nok en gang - et A-lag på beina. Laget gjør en brukbar sesong, og blir nr. 4 i 6. div. avd. B. Trenere er Ronny Løtveit (vårsesongen) og Jon Gunnar Kjetså. Mange unge gutte- og juniorspillere er med. Det gir håp for framtida for fotballen i Otra.
Gruppa består av totalt 12 aktive lag, hvorav to jentelag, 21 trenere, 12 foreldrekontakter og 160 aktive spillere. Trenings- forholdene på vinteren er problematiske, da Otrahallen er full og grusbanen på Evje islagt.
Olav Andreas Erdvig går på Årsmøtet høsten 2007 av som leder av gruppa. Ny leder er Geir Daasvatn. Inn i styret kommer på nytt Jan Sverre Jensen (sekretær) samt Tor Daasvatn (sportslig leder).
|
A-laget 6. divisjon 2007
Ny bane - ny inspirasjon
2008: 12 lag er med i kretsserien. I tillegg to lag/grupper med barn (8- og 9-åringer) som trener uten å spille i fast serie. I løpet av året starter også to jentegrupper, J-14 og J-16, opp med treninger. Antall aktive spillere er ca 245.
J-13 gjør det aller best sportslig, og vinner sin avdeling i 7-er fotball. Vintertreningene foregår i den fine, men vesle, hallen på Evjetun for alle lag. Økonomien i gruppa er god etter store automatinntekter gjennom mange tidligere år. Otra IL får ny nettside - www.otrail.no.
På Årsmøtet i november blir det vedtatt at fotballgruppa skal jobbe for å få bygd en kunstressbane i bygda. Prosjektet skal søkes realisert i samarbeid med Evje og Hornnes kommune. Kommunestyret vedtar i desember at kommunen skal jobbe for å få realisert en kunstgressbane i bygda innen 2012. Forslagsstillere er de to unge kommunestyrerepresentantene Pål André Ropstad og Jon Gunnar Kjetså (bildet under), som begge på dette tidspunkt også er med i styret i fotballgruppa.
2009: Fotballgruppa oppretter ei prosjektgruppe for kunstgressbanen. Medlemmer i denne er Geir Daasvatn (leder), Torgny Byklum, Tim Davis og Tore Tveit. Kommunen inviteres til å bli med i gruppa, og oppnevner Odd Helge Liestøl fra kommunestyret og Torgeir Hodne fra administrasjonen til å bli med.
Arbeidet i "Kunstgresskomitéen" går litt trådt i starten, mye pga sykdom hos leder Geir Daasvatn, men kommer i gjenge igjen ut på høstparten. Tidligere fotballpresident Per Ravn Omdal er på besøk på Evje i april for å promotere kunstgressbaner, og det blir den rene hallelujastemning i møtesalen på Furuly. KrF-ordfører Bjørn Ropstad går langt i å love støtte til kunstgressbane på Evje innen kort tid.
9 lag deltar i kretsserien. I tillegg er det fire lag/grupper med egne treninger uten å spille seriekamper. Oppslutningen blant jentene er økende. Antall aktive er ca 250. Når trenere, ledere og andre med verv regnes med er medlemstallet ca 280. Såvidt vites er det det høyeste antall medlemmer i fotballgruppa noen gang.
G-13 leverer det beste sportslige resultatet, med å vinne sin pulje i serien for 7-er lag.Det er to aktive dommere, Ingvald Langemyr (t.h.) og Emiri Shygri. Ingvald gjør rakettkarriere, etter å ha startet med dømming som godt voksen mann.
2010: Prosjektgruppa for kunstgressbanen legger i januar fram "Forprosjekt kunstgressbane Evje stadion". Gruppa foreslår at det bygges en 11-er kunstgressbane ved Evje stadion, med flomlys men uten undervarme. Fotballstyret slutter seg til planene, og gjennomfører et Ekstraordinært Årsmøte for å sikre de nødvendige økonomiske fullmakter fra medlemmene til å gjennomføre utbyggingen. Styret ser for seg et nært samarbeid med kommunen om prosjektet.
Det er 11 lag med i kretsserien, to mer enn forrige år. I tillegg trener 8- og 9-åringene uten å være påmeldt i seriespillet. Antall aktive er ca 250 som i 2009.
Sportslig begynner fotballgruppa å få litt framgang igjen. A-laget gjør en stor sesong og vinner sin avdeling i 6. divisjon. Det er første gang siden 1989 - 21 år - at dette skjer. Trener for laget er Pål Andre Ropstad. Laget taper imidlertid avgjørende opprykkskamp mot Randesund 2, og blir værende i 6. divisjon. G-13 og G-14 vinner også sine serier (7-er, nivå 2). J-16 og veteranlaget vinner også puljene sine, med det er serier over bare halve sesongen.
15-åringen Marius Lien starter med dømming, og gjør senere en enda raskere rakettkarriere enn kollega Ingvald Langemyr.
Fotballgruppa sender omsider avgårde et lag til Norway Cup igjen. Det er G-14 som drar på tur med et 7-er lag. Laget går videre fra puljespillet, men taper første kamp i sluttspillet (16-dels-finalen) 1-6 for Spjelkavik IL. Lagledere på turen er Ricky Smeland, Jon Gunnar Kjetså og Jan-Sverre Jensen. For Ricky er dette tredje turen på Norway Cup. De to forrige var i 1977 og 1978! Ricky "kroner" for øvrig den fine sesongen som trener med en kamp på A-laget sent på høsten, hele 32 år etter debuten i 1978.
G-14 på Norway Cup. Bak f.v. står Jan-Sverre Jensen, Daniel Kjetså, Abdul Sharif, Tor Smeland, Fredrik Bjærum Bjorvand, Jonas Landås, Jon Gunnar Kjetså og Ricky Smeland. Foran f.v. Azmar Aziz, Jan-Vegard Falck Jensen, Håkon Holte, Eirik Odde og Notto Åsland
Fotballgruppa utfører selv det daglige stell av fotballbanene, mot en mindre godtgjørelse fra hovedstyret i Otra IL som har vedlikeholdskontrakt med Evje og Hornnes kommune om idrettsanleggene. Arendal Fengsel avdeling Evje bistår med meget god arbeidshjelp.
Hjemmesiden og fotballsiden på nett er meget godt besøkt, og en populær nyvinning er OtraTV.
Steinar Holte får Fotballgruppas Innsatspris for 2010. Men akkurat her hopper han ut i Syrtveitsfossen. Foto: Olaug Bratteli
På jubileumsfesten til Otra IL i Otrahallen 21. august 2010 blir Geir Daasvatn tildelt "Otra ILs Ærespris" for langvarig dugnadsinnsats i Otra generelt og fotballgruppa spesielt. Geir er også tildelt Norges Fotballforbunds diplom som takk for fortjenestefullt arbeid innen fotballsporten.
"Fotballgruppas Innsatspris" blir delt ut for første gang. Styret gir prisen til Steinar
Holte, foreldrekontakt og alt-mulig-mann på G-12. Steinar har gjennom sesongen lagt ned
en stor dugnadsinnsats på mange felt for laget sitt, fotballgruppa, idrettslaget og bygda.
I november vedtar kommunestyret at Evje og Hornnes kommune skal ta på seg ansvaret for å bygge kunstgressbanen på Evje. Otra IL skal i stedet for å være byggherre yte et økonomisk tilskudd i prosjektet. For fotballgruppa er dette en veldig lykkelig løsning. I budsjettmøtet i desember vedtar kommunestyret de nødvendige bevilgninger til prosjektet.
2011: Evje og Hornnes Sparebank gir en gave på 1 milion kroner til kunstgressbanen! Den største enkeltgaven banken noen gang har gitt.
Faksimile fra forsiden til Setesdølen 11. februar 2011
Grunnarbeidene til kunstgressbanen tar til sist i mai. Repstad Anlegg AS fra Søgne utfører dette arbeidet. PST Sport AS leverer kunstgresset og Otera Samferdsel AS flomlysanlegget. Banen tas i bruk i slutten av september, og åpnes med stor festivitas 29. oktober 2011. Det offisielle navnet skal være "EHbanen". Totalkostnaden er ca 7,2 millioner kroner. Otra IL støtter prosjektet med 500.000 kroner, hvorav 400.000 er fra fotballgruppa. Spillemidler utgjør 2,4 millioner og momsrefusjon ca 1,2 millioner. Bankens storslåtte bidrag (se over) er 1 million. Byggherre Evje og Hornnes kommune betaler resten, ca 2,1 millioner kroner.
Den nye kunstgressbanen i all sin prakt kunne tas i bruk i september 2011. Foto: Geir Daasvatn
Ordfører Bjørn Ropstad (t.v.) i Evje og Hornnes kommune, leder i fotballgruppa Geir Daasvatn og banksjef Kjell Omland i Evje og Hornnes Sparebank under åpningsseremonien 29. oktober 2011. Foto: Torbjørn Leifsen
A-laget spiller en brukbar sesong, og blir nr. 4 i 6. divisjon. Braknederlag mot "3. divisjonslaget" Høllen FK trekker litt ned. Men rekrutteringen til laget er enorm, og spillegleden og humøret i gruppa veldig god. Trenere for laget er Pål André Ropstad (hovedtrener), Leif Jørgen Versland og alt-mulig-mann Jon Gunnar Kjetså. Jon Gunnar får ved sesongslutt Fotballgruppas Innsatspris for en enorm dugnadsinnsats på mange områder i løpet av året.
Sportslig er resultatene ellers på det jevne. Bare G-13 klarer å vinne sin avdeling, 2. divisjon 7-er, i vårsesongen. Men aktiviteten er stor, fotballgruppa har over 250 aktive fotballspillere.
På Årsmøtet i Otra IL 1. desember 2011 blir Ricky Smeland og Egil Ramse tildelt Otra ILs Ærespris for deres mangeårige innsats for fotballen og Otra IL på mange felter.
 |
Egil Ramse får diplomet som viser at han er innehaver av Otra ILs Ærespris av leder i fotballgruppa Geir Daasvatn. Til venstre Ricky Smeland.
|
2012: Den nye kunstgressbanen er en velsignelse for fotballgruppa. På våren såes områdene rundt anlegget pent til etter dugnad fra mange foreldre. Senere på sommeren settes fangnett opp bak de seks målene, og anlegget er helt ferdig. Tore Tveit og Steinar Tjessem er arbeidsledere for disse prosjektene og gjør en stor jobb. Kiosken i Idrettsbygget stelles pent opp og kommer i bruk igjen. Det er Steinar Holte og Steinar Tjessem som gjør arbeidet på dugnad. Velsignet være dem.
Utetreningen starter alt i begynnelsen av mars, og det kan spilles på banen langt ut i november. Alle lag spiller nå hjemmekampene og trener på Evje. Det er ni lag med i kretsserien, og i tillegg fire grupper/lag som trener og deltar på turneringer.
Gutter-13 leverer det beste sportslige resultatet, ved å vinne sin avdeling i 7er fotball (nivå 2) både i vår- og høstsesongen. A-laget blir nr. 3 i 6. divisjon. Trener for tredje sesong på rad er Pål André Ropstad. Han har med seg nykommer Kenneth Fyhn fra Troms som co-trener og Jon Gunnar Kjetså som oppmann/alt-mulig-mann.
Jenter-16 og Gutter-14 er med på Norway Cup i Oslo, verdens største fotballturnering. Jentelaget vinner sin gruppe med tre strake seiere, og går direkte til 16-delsfinalen. Der blir det 2-5 tap for Kvass/Ulvungen. Guttelaget blir nr. 3 i gruppespillet, og kommer til 8-delsfinale i B-sluttspillet. G-12 deltar på Sandarcupen i Sandefjord.
Antall aktive fotballspillere er ca 235, og det totale medlemstallet i fotballgruppa ca 275.
2013: Vinteren 2013 blir det kjent at leder i fotballgruppa, Geir Daasvatn, har fått kreft. Geir er til behandling på Radiumhospitalet i Oslo, og ser ut til å komme seg av kreften. Mens han er borte, ledes fotballgruppa på en veldig fin måte av de øvrige styremedlemmene.
Det er en hard vinter. Men i begynnelsen av april brøytes kunstgressbanen. Egil Kvitne og Tore Tveit er hovedmennene med brøyteutstyr, og en stor dugnadsgjeng bidrar. Til gjengjeld for sen vår, kan det spilles fotball på banen til ut i desember måned.
Gutter-15 har sikret avdelingsseier på hjemmebane høsten 2013. Bak f.v. Sigmund Kristoffer Baadstø, Karsten Holmen, Sondre Ramse og Arnfinn Madsen. Foran f.v. Egzon Hajra, Thomas Myrvold Fredheim, Åsmund Wiberg og Johannes Møen. Foto: Geir Daasvatn
Gutter-13, Gutter-14 og Gutter-15 oppnår de beste sportslige resultatene. G-13 og G-14 vinner sine avdelinger på nivå 2 i både vår- og høstsesongen, mens G-15 kniper avdelingsseier mot sterk motstand på høsten. Trenere for disse tre lagene er Tim Davis, Sigurd Wiberg og Egil Ramse. Alle har fulgt sine lag over en årrekke, noe som opplagt har positiv innvirkning med tanke på god spillerutvikling. Egil gir seg for øvrig som trener i fotballgruppa etter sesongslutt. En mangeårig, storartet innsats som trener for ulike lag er dermed - foreløpig - over.
En oppløftende sak i 2013 er at fotballgruppa stiller med et Gutter-19 lag i seriespillet i vårsesongen. Guttene klarer seg fint i 2. divisjon. Men før høstsesongen forsvinner en del ungdommer fra laget på grunn av skolegang m.v., og laget blir ikke påmeldt i serien på høsten.
Gutter-19 på Jammerbugten Cup i Fjerritslev i Danmark høsten 2013.
A-laget gjennomfører en sesong på det jevne, og blir nr. 4 i 6. divisjon avdeling 2. Pål Andre Ropstad har gjort en veldig solid jobb som trener de siste 3 1/2 år, men må gi seg som trener etter sommerferien på grunn av ny jobb i Kristiansand.
|